Fäbodar i Dalarna

Läge: Idre, Älvdalens kommun, Dalarna

Lofjätåsens fäbod ligger i väglöst land i Städjan-Nipfjällets naturreservat.
Efter att norr om Lillfjäten kört in på en grusväg börjar den 2 km långa stigen upp till fäboden. Vandringen tar dig fram över myr, gles tallhed och granmo i storslagen natur. Vallen öppnar sig som en glänta i skogen. Går man upp till väster om vallen ser man fjällen i både Härjedalen och Dalarna.

l1

Foto: Charlotta Rosborg

Vi driver fäboden med kor och getter. Djuren handmjölkas och tas in i fjös om natten. Mjölken förädlas på plats av vilka en del produkter äts på plats medan en del ost lagras vidare. Produkter som vi gör på fäboden är bla fäbodost, getost, blandost, gubbost, dravle, stekost, bredbar ost (lactique), småost, messmör, messost och smör. Vi brukar också ha med oss rökt kött från våra egna djur. RÖK-rökt getkött från Lofjätåsens fäbod vann guld vid SM i Mathantverk 2008.

l2

Foto: Bo Rosborg

På vallen finns fäbodstuga, fjös, störrös/eldhus, kylhus och diskskjul. Genom kylhuset rinner en kallkälla ut i en bäck som leds in i en träkista och ut igen till tappstället. Systemet fungerar utmärkt som kyl för mjölk och andra livsmedel då vattnet håller en temperatur på 4 grader.

l3

Foto: Bo Rosborg

Vi går ofta med djuren i vall. Det är en härlig stund att få följa djuren.
I området är det gott om björn, vilket har ställt till det för oss en del…

Nu ges möjligheten att följa ett småjordbruk med fäboddrift genom årets alla årstider. Du kan tex vara med på att köra upp grejer till fäboden på snön, killning, fäbodsäsong och slakt.

Vi anordnar fäbodkurser och fäboddagar. För övriga besök tillämpar vi en tradition som har anor långt tillbaka och som fortfarande lever kvar på sina ställen. När man besöker fäboden tar man med sig något som vi inte tillverkar i fäboden. Det kan vara en dagstidning, färsk frukt eller grönt mm. I gengäld berättar vi om livet här uppe och ni får smaka på det som tillverkas här. Vill ni vara säkra på att någon är vid fäboden eller fråga vad vi behöver ring då först för vi är ofta ute med djuren i markerna. När ni går upp glöm ej att lägga en sten vid offerkastet för en lyckad fäbodsäsong och ta en paus vid Suptallen!

Varför fäbodbruk?

Fäbodlivet har något att lära som jag ej riktigt kan sätta på pränt. Det bör upplevas. Kanske är det tidlösheten, att vara självförsörjande, närheten till naturen eller att leva ”ur hand i mun” om så än bara för en tid.

Fäboden drivs av Charlotta Rosborg och ägs av Länsstyrelsen i Dalarnas län.